23 Mayıs 2010 Pazar

Mantı (Annemin Tarifi)


Mantı da yöreden yöreye farklılık gösteren bir yemek olup, şu anda tarifini  verdiğim görüntü olarak Tatar mantısı tat olarak da Kütahya mantısına benzemektedir. Kütahyalılar daha farklı şekil vermekte, tatarlar ise iç malzemelerine biraz daha ekleme yapmaktadırlar, işte iki farklı karışımın damaklarda bıraktığı enfes tadı ise bizler için hazırlayan sevgili annemin mutfağından sizlere sunuyorum, ayda en az iki kere mutlaka yaptığımız, yaptığımızda da konu komşu ne kadar nasiplisi varsa herkese ikram ettiğimiz bu harika mantının tarifiyle sizleri başbaşa bırakıyorum, tarif içinse anneciğime çok ama çok teşekkür ediyorum, ellerine sağlık anneciğim benim...

Malzemeler

4-5 kişilik Servis İçin
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 su bardağı ılık su ( Ilık suyla yoğrulduğunda ise daha çabuk açılıyormuş)
  • Aldığı kadar un (Sert bir hamur olması gerekiyormuş, yumuşak olursa hamur kesme ve katlama işlemi sırasında yumuşayıp görüntü olarak istenilen şekilde olmayabiliyormuş)
İç Malzemeleri 
  • 250 kg Kıyma
  • 2 adet orta boy robottan geçirilmiş veya minik minik yemeklik doğranmış soğan
  • Damak zevkine göre karabiber
  • Maydanoz
  • Tuz
Sos Malzemeleri
  • Yarım kğ yoğurt (Süzme yoğurt olursa daha lezzetli olur)
  • 2-3 diş rendelenmiş sarımsak
  • Tuz
Hamurumuz yoğrularak biraz dinlendirilir, dinlenen hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlak yapılır, açılacak olan yumak(beze) sofraya alınır, altı ve üstü unlanır.

Tercihen kalın oklava ile unlanarak açılır.
İstenilen büyüklüğe ulaşıldıktan sonra, kesme işlemine geçilir.
Resimde görülen büyüklükte şeritler enine ve boyuna kesilerek kare şekli elde edilir.
Hazırladığımız iç malzemeleri fındık büyüklüğünde kare hamur parçalarına yerleştirilir.
Uçlar birleştirilerek üçgen elde edilir.
Elde ettiğimiz üçgenin iki kenarından tutarak orta parmağımıza dolayıp iki ucunu üst üste getirelim. Bu işlem biraz zor gibi, resimde zoom ayarını çok yaptığım için net olmamış, ama yaptıkça eliniz alışıyor, ilk kez şekil verirken biraz görüntüleri bozuk olabilir.
İki ucu üst üste yapıştırdıktan sonra temiz bir kağıtın veya temiz bir masa örtüsünün üzerine şekil verdiğimiz mantıları tek tek yerleştirelim.Bu şekilde   pişme esnasında birbirlerine yapışmıyorlar, fırınlandığında hamurlar kuruduğu için annem odadaki havayla kurutmayı tercih ediyormuş.
Şekil verdiğimiz mantılar kağıt üzerinde hem dinleniyorlar hemde kuruyorlar.
Bu arada tencerenin büyüklüğüne göre suyumuzu ayarlayalım ve kaynaması için bekleyelim, iyice kaydağına emin olduktan sonra tuzumuzu atalım.
Sonraki aşamada mantıları atarak köpük köpük olana kadar pişirelim. Tencerenin kapağını taşmaması için yarım kapatıyoruz.
Bu arada tereyağını tavamıza alıp eritiyoruz, sonrasında domates salçamızdan bir yemek kaşığı alıp tereyağı ile kavuruyoruz. Mantımız piştikten sonra suyunu süzüp servis edeceğimiz tabağa alarak üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek hazırladığımız salçalı sosla servis ediyoruz, damak tadına göre de üzerini kuru nane ile süsleyerekte servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun efendim...

10 yorum:

  1. Nurdancim,siradaki tarif bolumunde mantiyi gorunce acikcasi cok ilgimi cekmedi cunku cok yapip tukettigimz bir tarif ayiptir soylemesi:)))ama simdi soyleee bir inceliyince canim genede cekti yahuu,tarifi inceledim de yapilan manti tariflerinden cok bir farki yok sadece sekil olarak farkli gordugum kadariyla, bide anne elinden ciktigi icin tabiki lezzeti farklidir.Manti turk mutfagimizin vazgecilmezlerinden oldugu icin bence her yemek blogunda olmasi gereken bir tarif, anneciginin ellerine kollarina saglik tabi sizede afiyet olsun, olmustur da eminim:)))

    YanıtlaSil
  2. şükriye annen23 Mayıs 2010 13:22

    Ablana yaptık. eltileri çok beğendi vaktim olursa Esene de yapacağım Özgül ablan da Esengül için istedi. onlara değişik bir tat olarak geldi .Pek beğendiler ,burada hamur işleri fazla yapılmadığı için ilgilerini çekti.
    herkese afiyet olsun .

    YanıtlaSil
  3. Iste reklamin gucu diyorum Meryem ablacim :)
    Boyle canini cektirirler, soyledigin gibi diger manti tariflerinden bir farki yok, sadece sekli farkli, bide normal mantilara gore daha buyuk ve lezzetli :)Manti bizim mutfagin vazgecilmez yemegi idi, cocuklugumdan beri manti yiye yiye buyudum :) o yuzde yapmak ta yemek te zor gelmez :)) Annecigim insallah gelirse yapar, birlikte yedigimiz gunlerde gelir insallah(aminnn)

    Annecim,
    sen yaparsin da begenmezler mi hic, ellerine kollarina saglik, yiyenlere de afiyet olsun,
    ozledim senin elinin degdigi yemekleri :'(

    YanıtlaSil
  4. nurdancim manti cok guzel gorunuyor ama bence de lezzetinde annenin ellerinin degmis olmasi buyuk etken tarif icin tesekkurler

    YanıtlaSil
  5. Rukiyecigim guzel dusuncelerin icin tesekkur ederim canim, insallah annemin yaptiklarindan tatmak birgun sana da nasip olur :)
    selamlar

    YanıtlaSil
  6. Sumeyye istanbul :)25 Mayıs 2010 15:45

    nurdanim, baska hicbir sitede degil sadece ve sadece burda gordugum seyleri acaip canim cekiyo.. agzim sulaniyo resmen:)nedir hikmeti acep? :)

    YanıtlaSil
  7. Sumeyyecigim canim neden acaba? resimlerin asama asama olmasi yapilan seylerin daha lezzetli olmasini sagliyor olabilir mi?
    Belki birgun yemekte nasip olur canim
    cok opuldun :)

    YanıtlaSil
  8. ayyyy nurdaaaan, manti buktugumuz gunleri hatirladim simdi.otomatik gibiydi herkes.ellerine saglik canim.

    YanıtlaSil
  9. Ben manti yaptigimiz gunlerden ziyade birlikte gozleme yaptigimiz gunleri hatirliyorum :))
    Ne kadar guzel gunlerdi, hey gidi hey :(

    YanıtlaSil
  10. This message is from United Kingdom.I can,t thank you enough for your recepies and the pictures.This is the best food blog that I have seen.Thankyou so much for your hard work.espacially the step-by step pictures explains really well.I wish there was something that I could do to say thankyou.Coooooooooook Tessekurler.SEV.United Kingdom

    YanıtlaSil

Instagramdan Guncel olarak takip etmek isterseniz

Followers